Recepty s moukou Babiččina volba

O špaldě

Dnes nachází tato obilnina na polích opět své místo. Je považována za zdravější alternativu standardní pšeničné mouky, a navíc se vyznačuje specifickou oříškovou chutí.  Babiččina volba vám ji nabízí hned ve dvou variantách – špaldová hladká a velmi jemně mletá špaldová celozrnná, která obsahuje všechny cenné složky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu i klíčku). Špaldovou mouku můžete použít místo běžné pšeničné mouky v mnoha receptech na vaše oblíbené moučníky. Hodí se pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva (bábovky a perníky, kynuté buchty, koláče, sušenky a cukroví, palačinky, chléb, rohlíky, housky). 

Když je špaldová mouka opravdu špaldová

I když můžete na trhu najít také jiné mouky, které mají ve svém názvu „špaldová“, ne vždy se obsah špaldy, ze které jsou vyrobené, rovná tomu v moukách od Babiččiny volby. Zatímco některé mouky mají v sobě jen její podíl (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice), s moukou Babiččina volba si kupujete skutečnou špaldovou mouku.

RECEPTY:

Celozrnný pšeničný makový chlebík se švestkami

 

Obtížnost Střední Čas ± 60 min.

Ingredience:

210g celozrnné pšeničné mouky

1 sáček (12g) prášku do pečiva

(můžete nahradit 1 polévkovou lžící vinného kamene)

70g mletého máku

50g moučkového nebo třtinového cukru

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička mleté skořice

250ml plnotučného mléka

mražené švestky (půlky asi z 5 švestek)

Postup:

Všechny sypké ingredience na těsto promíchejte v hluboké míse, přidejte také vanilkový extrakt a skořici. Poté pomalu přidávejte mléko. Množství mléka se může trochu lišit podle máku. Výslednou konzistencí by měla být hustá ale tekutá směs.

Těsto vylijte do formy na chléb. Tu předtím vyložte pečicím papírem. Nejlépe uděláte, když ho předtím v ruce zmuchláte. Lépe s ním pak vyložíte celou plochu chlebové formy. Nalijte dovnitř polovinu těsta a rovnoměrně vyskládejte pět polovin švestek na těsto. Dolijte zbytek těsta a navrch opět přidejte pět půlek švestek. Pečte ve vyhřáté troubě při 160°C. Pečte 35-40 minut a kontrolujte špejlí, že je chlebík upečený.

Brownies z celozrnné špaldové mouky

Ingredience

Obtížnost Nízká Čas do 30 min.

na 1 pekáček/asi 8 porcí:

  • 40g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • 100g kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa 80%
  • 50g třtinového cukru
  • 2 šťastná vejce
  • 70g másla
  • hrst kvalitních pekanových ořechů

    Postup

    Nejprve začněte rozehřívat troubu na 190 stupňů.

    Vejce v pokojové teplotě vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté postupně zašlehejte přes síto mouku. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Vlažnou směs másla s čokoládou pomalu zašlehejte do těsta. Nakonec nasekejte pár ořechů a vmíchejte jemně do těsta.

    Směs nalijte do formy vyložené pečícím papírem velké asi 10x10cm, nebo podobné (výška těsta by měla být zhruba 5cm). Ozdobte celými ořechy na povrchu. Pečte zhruba 25 minut podle tvaru formy, kontrolujte špejlí.

     

    Celozrnné čedarové tyčinky

    Obtížnost Nízká Čas do 30 min.

    Ingredience

    (na 1 plech krekrů / asi 4 porce)

    Na těsto:

    • 100 g zralého sýra Čedar
    • 100 g másla
    • 100 g celozrnné špaldové mouky

    K dokončení:

    • hrubozrnná sůl
    • sezamová semínka / kmín / mák
    • žloutek na potření

Postup

Těsto i tyčinky samotné jsou rychlé na přípravu. Proto nejprve začněte předehřívat troubu na 180–200 °C.

Do středně velké mísy nastrouhejte všechen sýr. Zasypte moukou a nastrouhejte máslo, lehce osolte – pro někoho ani není třeba, čedar je přirozeně slaný dost, nejlépe budete vědět po první várce. Protože ta určitě nebude poslední.

Všechny suroviny pořádně promíchejte. Nejlépe rukou a stěrkou. Nepoužívejte metlu, všechno by vám zůstalo v ní. Ze vzniklého těsta vyválejte placku přibližně ve tvaru obdélníku. Pokud těsto hodně lepí a máslo je změklé, můžete ho nechat hodinu odpočinout v lednici.

Výška těsta po vyválení bude asi 5 mm. Každou tyčinku pomašlujte rozšlehaným žloutkem. Posypte podle sebe hrubozrnnou solí, mákem, sezamem nebo jinými semínky. Pečte kolem 12 minut do křupava. Sledujte tyčinky, aby se nepřipalovaly. V případě potřeby v polovině pečení otočte plech.

Po upečení je nechte zchladnout na mřížce. Podávejte s lehkým dipem – skvěle chutnají se směsí zakysané smetany, česneku a bylinek. Hodí se i k paštikám, sýrové pikantní pomazánce nebo rajčatové salse.