Vitana Jáhly
Tato v našich zemích velmi tradiční potravina se dostává do módy a pokrmy z ní se těší rostoucí oblibě. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a vynikají jednoduchou přípravou.
Jáhly jsou vlastně loupaná zrnka prosa. Vařené se používají v řadě tradičních pokrmů – například jáhelníku na sladko i slano, jahelné kaše nebo škubánků.
Cena 44,90 Kč / 435g
Jáhly se zelím
https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.jahly-zelim.r_id=CZ_3563.html
Ingredience (4 porce)
400 g | kysaného zelí |
300 g | jáhel |
200 g | uzené slaniny |
2 lžíce | sádla |
sůl, kmín, pepř |
Postup
Jáhly několikrát propláchneme vroucí vodou. Poté je uvaříme v osolené vodě doměkka (asi 15 minut) a scedíme.
Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme dozlatova. Kysané zelí nahrubo nakrájíme.
V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme jáhly, kysané zelí i slaninu. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Orestujeme asi 5 minut a podáváme.