Saf-instant
Univerzální a spolehlivé francouzské sušené droždí ve větším balení pro ty, kteří potřebují mít doma stálou zásobu na pečení . Jednoduché použití bez zadělávání kvásku, vhodné pro všechny typy kynutých těst, pro ruční zpracování i pro domácí pekárny.
Cena 46 Kč / 125 g
Upečme si na Velikonoce něco vskutku svátečního. Zde naleznete 3 recepty, další najdete na https://drozdi.cz/tema
KYNUTÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Suroviny
100 g másla
6 žloutků
100 g cukru
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí Saf-instant
citronová kůra z 1 malého citronu
sůl
600–700 ml mléka
máslo a strouhanka na vymazání vysypání formy
rozinky nebo hřebíčky na oči
Postup
- Utřeme máslo se žloutky a cukrem, elektrickým šlehačem to trvá asi 5 minut.
- Přisypeme mouku, sušené droždí, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a nakonec přidáme vlažné mléko. Těsto můžeme zadělávat ručně nebo použít ruční mixér se 2 metličkami.
- Obě části formy vymažeme rozpuštěným máslem nebo olejem. Použijeme k tomu mašlovačku z peří nebo silikonovou, aby se tuk dostal do všech záhybů. Pak vysypeme strouhankou. Můžeme použít i hrubou mouku nebo najemno strouhaný kokos.
- Těsto vlijeme do obou částí forem a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
- Troubu si vyhřejeme na 180 °C, obě části forem spojíme k sobě a dáme péct na 45 minut.
- Pokud máme kameninovou formu, přikryjeme ji po vytažení z trouby ještě na 2 minuty mokrou utěrkou, aby šel beránek z formy dobře ven.
- Posypeme moučkovým cukrem a z rozinek nebo hřebíčků uděláme beránkovi oči.
JIDÁŠE
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
100 g másla nebo tuku
4 žloutky
80 g cukru moučky
500 g mouky hladké
1 lžička sušeného droždí Saf-instant
vanilkový cukr
Suroviny na pomazání:
25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Postup
Všechny přísady smícháme, řádně hněteme ručním šlehačem 10 min a necháme vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není třeba ho podsypávat moukou.
Z hotového těsta tvarujeme „jidášky“, tedy různé preclíky, uzlíky, šneky, hady, apod. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu.
Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny na 2 ks
- 7 g sušeného droždí Saf-instant
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 300 ml mléka
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- sůl, citrónová kůra
- půl lžičky drceného anýzu
- rum
- 1 vejce (na potření)
Postup
- Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru.
- Do mísy vsypeme prosátou mouku, smícháme se solí, citrónovou kůrou, drceným anýzem a sušeným droždím, vlijeme třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto.
- Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
- Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 °C asi 35-40 minut.
Děkuji 🙂 Teď se bude hodit na Velikonoční pečení. Droždí znám a je výborné 👍
Určitě se využije
jsem zvědavá jaké budou.
Super pomocník
Používám hodně sušené droždí, tak teď na Velikonoce se bude určitě hodit 🙂
Vše ok
super na Velikonoce 🙂
Jsem příznivcem klasického droždí, ale třeba překvapí 😉
Velmi mile prekvapilo
Droždí znám,je skvělé,určitě využiji na velikonoční pečení
super , doma se rozhodně neztratí 🙂
droždí se v kuchyni hodí vždy, a ted před velikonocemi tuplem 🙂
Sušené droždí používám minimálně, ale i tak se využije
Sušené droždí používám nejraději. Za mě super.
Určitě vyzkouším
ráda vyzkouším..
Na pečení používám jen sušené droždí, normální na pomazánku 🤤 takže určitě na velikonoční pečení využiji, díky 😉
Jsem zvědavá, jaké to bude.. 🙂
Výborné droždí, určitě se bude hodit.
Balení mě překvapilo, trochu čekám že při rozbalení se mi to všude rozsype 🙂 Tuto konkrétní značku neznám, ale předpokládám, že na sušeném droždí moc rozdílů nebude a využiju
ted o vikendu vyuziji, vypada dobre
🙂
Dala jsem mamce, ale na Velikonoce určitě vyzkoušíme 😉
Vyzkoušeno a je super, těsto krásně nakynulo, a velikost balení taky výborná, za mě fajn droždí 🙂
určitě využiji, teď před velikonocemi se bude hodit 👍😊😉
Zkusím na víkend udělat něco 🤪
přišlo v balíčku akorát vhod. těsto v pohodě vykynulo. určitě koupím znovu.
Droždí se vždycky hodí takže super!
Sušené droždí jsem prostřednictvím boxu vyzkoušela prvně v životě. Vždy jsem byla raději pro droždí čerstvé. Toto droždí mne však velmi mile překvapilo, nepoznala jsem rozdíl mezi čerstvým a sušeným. Velkou předností tohoto droždí je, že ho může mít každá hospodyňka doma vždy po ruce.
Popravdě mi docela vyhovuje velikost produktu. Nemusím pořád rozbalovat pytlíčky s droždím, když peču více.
Droždí OK, ale pro nás moc velké balení, nepečeme tak často, takže se nám spíš vyplatí pytlíček nebo kostka. Ale pro někoho, kdo hodně peče určitě super.
Jelikož hodně peču, tak droždí určitě využiji. Dávám ale spíš přednost menšímu jednorázovému balení. Jinak je toto sušené droždí výborné.
Sušené droždí jsem ještě neměla, tak jsem zvědavá.
Bomva, bomba a bomba. Za me nejvic spokojenost. Ja blázen do pečení, určitě využiju. Pro me hlavne skladnejsi. Nez aby se mi válelo plno sáčku ve skříňce. Jen ještě sehnat kde se dá koupit.
Mám radši čerstvé ale domácí chléb se povedl, takže spokojenost 🙂
Super vždy na droždí zapomenu že jsem koupila.
Tohle už neprehlednu
Vyzkouším.
Výborné sušené droždí. Buchty i z celozrne mouky vykynuly úplně na jedničku.
Super vychytávka 🙂
Droždí se bude hodit, tohle ještě neznám, těším se až vyzkouším 🙂
Kuchařka si ho chválí.
Super, na Velikonoce se hodilo 🙂
Ještě jsem kynuté věci péct nezkoušela, dám tomu šanci.
tohle droždí neznám, ale velikost balení je určitě praktické. I když lepší je čerstvé droždí, ne vždycky se najde doma, takže určitě vyzkouším
Dala jsem mamce 🙂
Dobré droždí, používám na pečení.
Super velké balení
Droždí se vždy hodí takže super
Jelikož často peču jak sladké, tak pečivo, oceňuji velké balení.
Skvělí pomocník
Droždí moc nepoužívám, ale třeba ho využiji. Výhoda delší trvanlivost.
supr pomocnik
Super 😊
Předáno dál, u nás by se neuživilo.
Super !
moc dobre urcite budu kupovat
Je fajn ho mít doma, nemusí člověk běžet pro čerstvé když potřebuje péct
Nevyzkouseno