Nezbytné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správné fungování webových stránek. Tato kategorie zahrnuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní prvky webových stránek. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
Hodnocení
Saf-instant droždí
Saf-instant
Univerzální a spolehlivé francouzské sušené droždí ve větším balení pro ty, kteří potřebují mít doma stálou zásobu na pečení . Jednoduché použití bez zadělávání kvásku, vhodné pro všechny typy kynutých těst, pro ruční zpracování i pro domácí pekárny.
Cena 46 Kč / 125 g
Upečme si na Velikonoce něco vskutku svátečního. Zde naleznete 3 recepty, další najdete na https://drozdi.cz/tema
KYNUTÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Suroviny
100 g másla
6 žloutků
100 g cukru
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí Saf-instant
citronová kůra z 1 malého citronu
sůl
600–700 ml mléka
máslo a strouhanka na vymazání vysypání formy
rozinky nebo hřebíčky na oči
Postup
JIDÁŠE
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
100 g másla nebo tuku
4 žloutky
80 g cukru moučky
500 g mouky hladké
1 lžička sušeného droždí Saf-instant
vanilkový cukr
Suroviny na pomazání:
25 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
Postup
Všechny přísady smícháme, řádně hněteme ručním šlehačem 10 min a necháme vykynout, než zdvojnásobí svůj objem.
Hotové těsto ještě jednou prohněteme na vále. Těsto je spíše tužší a nelepí se, proto není třeba ho podsypávat moukou.
Z hotového těsta tvarujeme „jidášky“, tedy různé preclíky, uzlíky, šneky, hady, apod. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
Pečeme je v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut. Ihned po vyndání je namažeme směsí z rozpuštěného másla, medu a rumu.
Jidášky jsou sice trochu lepivé, ale neskutečně dobré. Podle původních zvyklostí by se měly konzumovat s máslem a medem.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Suroviny na 2 ks
Postup